jeudi 5 janvier 2012

Soldes en Italie


16:15 - 05 januari 2012 door Kurt Vansteeland

'UniDebet' leidt tuimelperte banken


Het beleggersvertrouwen in de eurozone zit na een kerstbestand rond Nieuwjaar weer onder nul: Frankrijk kende een moeilijke eerste marktentest van 2012, de banken staan in de nasleep van de kapitaalverhoging van UniCredit in de uitverkoop en de euro gaat hard onderuit.
Frankrijk eist donderdag zijn plaats in de schijnwerpers op. Het land geldt als de meest wankele AAA-topdebiteur in de eurozone, en moet met die twijfelachtige status proberen staatspapier aan de man te brengen.
Echt enthousiast waren de beleggers niet. De vraag viel vrij mager uit en Parijs moet iets meer rendement bieden om de beleggers te overtuigen hun geld tot 2021 aan de Franse staat toe te vertrouwen.
Ook de euro - de barometer van het vertrouwen in de eurozone - staat onder druk en zakt tot 1,2840 dollar. Dat is het laagste peil in bijna anderhalf jaar. Beleggers dumpen in een rotvaart Italiaans en Spaans 'crisispapier', waardoor de Italiaanse rente weer naar 7 procent klimt.

Milaan

Milaan lijkt overigens opnieuw het epicentrum van de eurocrisis, na enkele relatief rustige weken. In de pan-Europese Stoxx600-index zijn de grootste tien dalers zonder uitzondering van Italiaanse komaf. Vooral de banken zijn opnieuw een bron van zorgen.
UniCredit zakt weerom dik 16 procent, een prestatie die de bank hier en daar het koosnaampje 'Unidebet' opleverde. De Italiaanse grootbank schokte woensdag de markten door aan te kondigen nieuwe aandelen tegen bradeerprijzen uit te geven, in de hoop beleggers te lokken voor de kapitaalverhoging.
Dat ondermijnt het vertrouwen in de hele banksector: de DJ Stoxx-bankenindex gaat met 2,8 procent het hardst onderuit van alle 18 Stoxx-sectoren. Behalve UniCredit zijn ook Italianen als Ubi Banca en Banca Popolare di Milano zware dalers.
De met grootbanken volgepropte Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, verliest 1,6 procent. In Brussel zakken KBC en Ageas meer dan 3 procent.


UniCredit: un titre bancaire à fuir, selon Oddo

Jeudi 5 janvier 2012 à 10:14 - Par Cercle Finance


Oddo conseille toujours d'“alléger” les positions de la valeur bancaire italienne UniCredit après l'annonce hier d'une augmentation de capital très dilutive. L'objectif de cours est parallèlement abaissé de 11 à 7 euros. En Bourse de Milan, l'action UniCredit recule encore de 7,9% ce matin à 5 euros.
Le bureau d'études parisien souligne la “décote substantielle” dans laquelle va se dérouler l'opération : UniCredit veut effectivement lever 7,5 milliards d'euros au prix de 1,943 euro par titre, soit 43% de décote, à raison de deux actions nouvelles pour un titre ancien. La période de souscription courra du 9 au 27 janvier.
Pour les analystes d'Oddo, le niveau significatif de la décote traduit “la difficulté à réaliser ce genre d'opération dans un marché volatil”, ce qui a d'ailleurs été sanctionné en Bourse hier par une chute de 14%.
Même après cette levée de fonds, calculent-ils, le ratio de solidité financière “Core Tier 1” d'UniCredit s'établirait à 8,1%, soit en deçà des 9% exigés par les règles prudentielles dites de “Bâle III”.


15:14 - 04 januari 2012 door Kurt Vansteeland

UniCredit bradeert eigen aandelen


De Italiaanse bankreus UniCredit moet zijn eigen aandelen fors braderen om beleggers te lokken voor zijn kapitaalverhoging. Net als het recordbedrag dat banken bij de Europese Centrale Bank parkeren, is dat een signaal dat het blijft rommelen in de bankwereld.
(foto: AFP)
(foto: AFP)
Na een hallucinant beursjaar 2011 zetten de Europese grootbanken 2012 relatief kalm in. Daar brengt UniCredit woensdag verandering in. De grootste bank van Italië kondigde de details aan voor haar in november aangekondigde kapitaalverhoging van 7,5 miljard euro.
En die details geven pijnlijk aan hoe sterk UniCredit zijn eigen aandelen moet braderen om beleggers te lokken. Per twee bestaande aandelen geeft UniCredit één nieuw uit, tegen 1,943 euro per stuk. Dat is een korting van liefst 69 procent op de slotkoers van dinsdagavond, 6,33 euro. Op de beurs van Milaan krijgt het aandeel UniCredit een tik van 10 procent na de aankondiging van de kapitaaloperatie.
Bovendien impliceert de uitgifteprijs ook nog eens een korting van meer dan 40 procent op de theoretische UniCredit-koers rond voorkeurrecht. Beleggers die gebruikmaken van die 'voorkeur' hebben na de kapitaalverhoging drie aandelen die gemiddeld 4,87 euro kosten. Twee aandelen van 6,33 euro plus één nieuw aan 1,943 euro.

Libië

Analisten vrezen voor een stevige winstverwatering. Ze merken op dat de historische aandeelhouders - onder meer de verzekeraar Allianz en enkele regionale stichtingen - niet bepaald staan te dringen om in te tekenen. De aandeelhouderskern verbindt zich ertoe maximaal 24 procent van de nieuwe aandelen op te kopen.
Een van die historische aandeelhouders is trouwens Libië, met een belang van 5 procent. Als gevolg van de burgeroorlog in dat land werd die participatie maandenlang bevroren door de Italiaanse overheid. Om ervoor te zorgen dat Libië zou kunnen deelnemen aan de kapitaalverhoging om zijn belang niet te zien verwateren, besloot Rome midden december alsnog dat pakket UniCredit-aandelen vrij te maken. Vooralsnog blijft het evenwel onduidelijk of Libië intekent op de kapitaaloperatie.
Net omdat de oorspronkelijke aandeelhouders niet meer dan een kwart van de nieuwe aandelen hebben, moet UniCredit dus ook het 'brede publiek' overtuigen. Dat vergt dus duidelijk een stevige korting als lokkertje.

Eurocrisis

UniCredit kwam zo goed als ongeschonden uit de Amerikaanse subprimecrisis, maar is midscheeps getroffen door de Europese schuldencrisis. De bank bulkt van het Italiaans overheidspapier en kijkt bijgevolg tegen enorme latente minwaarden op die portefeuille aan.
Dat beleggers banken nauwelijks vertrouwen is ook logisch, aangezien banken elkaar amper vertrouwen. In de nacht van dinsdag op woensdag parkeerden banken liefst 453 miljard euro aan het 'veilige' loket van de Europese Centrale Bank (ECB), in plaats van de cash aan de collega's te gunnen. Daarmee sneuvelt het vorige record van 452 miljard, dat van eind vorig jaar dateerde.



Actualite financiere : Actualite bourse

UNICREDIT: DÉCROCHE APRÈS LES TERMES DE SA LEVÉE DE FONDS.

(CercleFinance.com) - UniCredit abandonne 7,3% à 5,9 euros, soit la plus lourde perte à la Bourse de Milan, après la présentation par l'établissement bancaire italien des termes d'une augmentation de capital pouvant aller jusqu'à 7,5 milliards d'euros.


Le conseil d'administration a fixé à 1,943 euro le prix d'émission des nouvelles actions, ce qui reflète une décote de 43% par rapport au cours théorique hors droits.

Les actionnaires actuels du groupe bancaire italien se voient octroyer des droits préférentiels de souscription, qui peuvent leur permettre de souscrire à deux actions nouvelles pour une action déjà détenue. Ces droits pourront être exercés du 9 au 27 janvier prochains en Italie, en Pologne et en Autriche.

En tout, un maximum de 3,86 millions d'actions ordinaires pourront être émises dans le cadre de l'opération, ce qui représenterait une levée de fonds de 7,5 milliards d'euros.

En prévision de l'opération, UniCredit a procéder ce matin à un regroupement d'actions, par lequel une action nouvelle équivaut à dix actions anciennes.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire